Obituary

In memoriam – dr. sc. Marko Krznarić – znanstveni suradnik (12. 7. 1934. – 26. 3. 2020.)

Dana 26. 3. 2020. godine zauvijek nas je napustio dr. sc. Marko Krznarić, dugogodišnji direktor i predstojnik Veterinarskog zavoda u Vinkovcima. Vesele i vedre naravi, širokog osmijeha, ljubazan i nadasve dobronamjeran i korektan – gospodin veterinar, ostat će nezaboravljen u našim srcima. Bio je tih i nenametljiv, ali jedan od onih čija se riječ slušala i poštivala.
Nikada nije podizao glas, nikada se nije nametao oštrinom volje ili stava, uvijek je nastojao sve uskladiti i prilagoditi. Bio je životni optimist i stvari je uvijek gledao s pozitivne strane. Oko njega je uvijek bila dobra i pozitivna atmosfera.

Dr. sc. Marko Krznarić je rođen 12. srpnja 1934. godine u Somboru. Osnovnu školu i realnu gimnaziju završio je u Vinkovcima. Na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1959. godine. Tijekom studija bio je stipendist Savjeta za nauku i kulturu RH i demonstrator na Zavodu za fiziologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Na istom je fakultetu 1969. godine završio magisterij iz Higijene i tehnologije namirnica animalnog podrijetla, a 1981. godine postigao je doktorat iz znanstvenog područja biomedicine i zdravstva, polje veterinarska medicina, grana veterinarsko javno zdravstvo i sigurnost hrane.
Godine 1985. izabran je za znanstvenog suradnika, a od 1993. godine pa do umirovljenja 2002. godine bio je član Znanstvenog vijeća Hrvatskog veterinarskog instituta. Za suradnog člana Akademije medicinskih znanosti u Zagrebu izabran je 2002. godine.

Od 1959. godine bio je zaposlen u Kotarskoj veterinarskoj stanici u Vinkovcima kao ambulantni veterinar, a potom veterinarski inspektor u tada izvoznoj klaonici u Vinkovcima. Počeo je raditi 1965. godine u Veterinarskom zavodu u Vinkovcima i svoj rad usmjeravao u tadašnjem Odjelu živežnih namirnica, gdje je uskoro postao voditelj odjela. 1974. godine postao je direktor, a od 1993. godine predstojnik Veterinarskog zavoda Vinkovci u sastavu Hrvatskog veterinarskog instituta, sve do odlaska u mirovinu 15. lipnja 2002. godine.

Posebno teške trenutke i dr. sc. Marko Krznarić i Zavod prolaze u periodu Domovinskog rata, kada su Vinkovci sustavno granatirani i kada zgrada Zavoda bilježi znatna oštećenja. I u takvim teškim trenutcima na vidjelo je došla njegova smirenost i organiziranost.

Zavod je cijelo vrijeme radio u smjenama, a njegova je kuća postala drugi dom za mnoge djelatnike Zavoda.

Za vrijeme njegovog vođenja Zavoda, Zavod je postao vrlo respektabilna i cijenjena ustanova te ostvaruje suradnju s brojnim institucijama. Posebno je bio cijenjen među mladim kolegama i suradnicima kojima je uvijek bio spreman dati koristan savjet i biti potpora u radu. Kolege koji su dolazili u Zavod, uvijek su isticali njegovu gostoljubivost i poštovanje prema svima. Njegova je osobita zasluga bila u tome što je Zavod financijski i kadrovski stabilizirao te je u svim laboratorijima podigao rad na višu razinu.

Tijekom svog dugog i vrijednog rada primio je brojna priznanja od kojih su najznačajnija: priznanje Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za uspješnu suradnju (2002. godine); priznanje Hrvatskog veterinarskog društva 1893 za dugogodišnji uspješan rad (2003. godine); Zlatna plaketa – Grb grada Vinkovaca za poseban doprinos razvoju veterinarske službe u Slavoniji i unapređenje znanosti i stručnog rada u veterinarstvu (2003. godine); nagrada za životno djelo Skupštine Vukovarsko-srijemske županije za doprinos razvoju i afirmaciji veterinarske službe (2004. godine); priznanje zaslužni znanstvenik Hrvatskog veterinarskog instituta (2012. godine). Kao autor ili kao koautor objavio je 53 znanstvena i stručna rada.

Privatno je bio omiljen u društvu, brižan suprug i otac triju kćeri koje je neizmjerno volio te nježan djed troje unučadi. S radošću i veseljem ćemo ga se sjećati bilo kao oca, djeda, punca ili kao kolege, suradnika i prijatelja s kojim smo dijelili puno lijepih trenutaka.

Ako ima ljudi za koje vjerujemo da će zauvijek biti s nama i u poslu i u druženju, kao dio onoga što nam se čini nepromjenjivim u vječnoj mijeni vremena, onda je to sigurno naš dr. sc. Marko Krznarić.

doc. dr. sc. Mario ŠKRIVANKO

Share...

Mario ŠKRIVANKO

dr. sc. Mario ŠKRIVANKO, dr. med. vet., izvanredni profesor, znanstveni savjetnik, Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Vinkovci, Vinkovci, Hrvatska